Setarea prețului pentru lucrul făcut nu ține doar de tehnica pe care o folosești sau cât timp ești în profesia dată, dar și de încrederea în sine de a cere sau nu un preț concret. Pe piața din Moldova există fotografi care cer 100 euro pentru a fotografia o nuntă, dar și cei care cer 1800 euro.
Valoarea fotografiei voastre nu o determină doar felul cum ea arată, dar și prețul setat.
În marea parte nunțile din Moldova sunt sponsorizate de părinți. De exemplu luăm o familie bogată, în care părinții alocă o sumă copilului pentru a procura un automobil, cadou la 18 ani: 40.000 euro. Copilul ar putea cumpăra un Prius de 20.000, și restul să-i țină pentru alt ceva, dar atât timp cât copilul nu a făcut acești bani și nu înțelege valoarea lor adevărată, el își va lua un automobil mai scump, pentru care poate va mai cere bani în plus, deoarece el toată viața lui a visat la BMW. El nici nu se va uita la automobile mai ieftine, deoarece deja are suma pentru unul mai scump.
Serviciile fotografice sau video nu pleacă departe de acest exemplu. Familiile cu un statut mai înalt în societate nu vor lua un fotograf care costă 400 euro, ei îl vor alege pe cel de 1500, chiar dacă nu văd mare diferență între lucrările lor finale.
Clienții, căutând un fotograf pentru nuntă, au deja un buget setat și atunci când ei intră pe site și văd prețul care depășește limita lor, ei automat se gândesc că acest fotograf e talenat și în el poți avea încredere. Unii deseori recalculează bugetul nunții și sunt gata să rezerveze un fotograf mai scump decât au planificat, doar din cauza acestei încrederi (anticipate, de obicei) în profesionalismul lui.
Stabilirea prețului.
Să presupunem că prețul mediu pentru serviciile prestate de tine la o nuntă e 600 euro. Descrie pe site prețurile sub formă de pachete, începând de la 300 euro, terminând cu 900 euro. În așa fel clientul (involuntar mulți fac asta, apropo) aleg pachetul mediu. În 300 euro puneți un nr mai mic de ore, fără carte foto, fără asistent, pe când în cel de 900 includeți de toate. Acum îți pare că nimeni nu va achita 900 euro pentru serviciile tale foto, însă dacă nu vei avea un așa pechet pe site, poți pierde clienți reali care sunt gata să plătească 900 euro, chiar dacă vor fi 2 pe an.
Mărește prețul pentru a lucra mai puțin pentru aceiași bani, în așa fel devii mai selectiv, alegi nunțile potrivite cu stilul tău, iar mai departe vei avea exact așa clienți spre care tinzi.
Este și partea negativă a acestei idei: în loc de 50 clienți (câte 400 euro), ai 25 (câte 800 euro) care vor vorbi despre tine, publicitatea scade, primul timp nu observi asta, apoi despre tine află tot mai puțini clienți potențiali decât ar putea afla.
Decizia îți aparține. Eu sunt convinsă în una: cu cât mai multe nunți fotografiez, cu atât mai repede mă satur de ele, iar pentru mine e important să am pasiune față de fotografia de nuntă. Îmi place să am timp liber, să pot călători și petrece măcar câteva weekenduri de vară cu familia, nu să stau tot timpul în editare. Gândește-te și la sănătatea ta.
Nu trebuie să te simți vinovat că ai mărit prețul, e ceva normal să se întâmple cu un business de succes.
Preț pentru fotografi începători.
Am un articol pe Telegram despre cum, pe pași, să calculezi prețul lucrului la un eveniment. Vezi link https://t.me/nataliabostan/1036 .
Pot adăuga una: prețul la începutul carierei de fotograf trebuie să fie atractiv pentru clienți, dar totodată nu într-atât de mic, încât să pierdeți orice respect al clientului (sau a colegilor) față de voi ca de artiști.
Cum să mărești prețul?
Dacă taxezi acum 300 euro pentru un event, poți liber mări prețul cu 50 euro după ce ai semnat contracte cu 5 clienți. După următorii 5, încă cu 50 și tot așa. Clienții care te-au rezervat cu 300 euro, vor fi bucuroși să vadă la tine pe site că prețul deja e dublu, asta înseamnă că ei au prins o ofertă minunată că au rezervat așa un fotograf bun cu un preț redus la începutul anului.
Publicarea (sau nu) a prețului online.
Majoritatea fotografilor de nuntă ascund prețurile. Să nu publici prețul e ceva ok. În acest caz, persoana e nevoită să te contacteze, iar aici tu poți explica mai detaliat oferta, poți negocia, adăuga (sau exclude) ceva în pachet, etc. În cazul în care prețurile sunt publice, mulți le pot vedea, decide că e scump (dar aici e și greșeala fotografului că nu a descris pe puncte ce se include în preț) și închide website-ul.
Deci, sunt careva plusuri în aceea ca să nu publici prețurile.
Însă, există și o altă latură. Prețul publicat deodată filtrează clienții nepotriviți. Aveți mai puțină bătaie de cap să răspundeți la mesaje, în special la apeluri telefonice. Personal eu am decis să public toată informația necesară despre shooting, însă din prețuri am publicat doar sesiunile foto de familie/ portret, deoarece am aici cele mai multe cereri.
Reduceri.
În nici un caz nu scade prețul înapoi. Clienții care te-au rezervat cu 500 euro, tare se vor supăra cînd vor afla că deja iai 400 euro pe event. Moldova e mică, totul iese la suprafață.
Nu oferi reduceri. Tu nu ești un produs care expiră și trebuie mai repede vândut. La o nuntă care are loc Luni tu te strădui la fel de mult ca și la o nuntă petrecută Sâmbăta. Editezi la fel de mult, lucrezi în aceleași condiții. De ce ar trebui să faci reduceri? Asta ține și de perioada de post, desigur.
Dacă clientul insistă la ceva reducere și dacă înțelegi că se va simți mai bine cu gândul de a avea o careva ofertă, propune-i o mică carte foto inclusă în preț, o fotografie imprimată pe pânză sau un mini shooting de cuplu până la nuntă (care poate fi rulat în ziua nunții, ceea ce e publicitate în plus pentru tine).
Momentul în care te dai bătut și accepți să faci reducere dintr-un oarecare motiv, automat te ieftinește.
Nu plasați anunțuri cu reduceri de sezon și nesezon. E un caz și mai grav! clientul nici nu a cerut reducere, dar fotograful deja publică pe site/ facebook: cine rezervează până pe 1 martie eventul, are reducere de 20%. Repet, nu sunteți un produs care se strică.
E foarte tentant la început de carieră să accepți orice ofertă. De ex cineva zice că are doar 100 euro pentru servicii foto pentru 5 ore, chiar dacă pe site scrie 250 euro, și tu accepți acei 100 euro, pentru că ‘wow, eu voi avea 100 euro! ok, sunt pro!’ Dar nu îți dai seama că asta defapt crează impresia că tu ai luat acel preț de 250 euro din pod, că el nu e justificat nicidecum. Că ești un om prea ușor de manipulat și că nu ai de ce să fii respectat.
Artist sau prestator de servicii?
Greșit e să crezi că prețul mare e echivalent cu nivel mare de stres pe care îl ai în legătură cu nunta. Practica arată alt ceva: cu cât mai puțin clientul plătește, cu atât mai mare bătaie de cap îți dă. Exemple pot fi foarte multe, dar descriu câteva:
- mireasa zice că nu îi place fața ei roșie pe fotografii. Fața roșie - makeup ieftin și nerezistent. Cine răspunde la urmă? fotograful.
- fotografiile din sală sunt întunecate. Economie pe lumină bună și LJ. Eu nu lucrez cu blițuri setate prin toată sala, nu vreau nicidecum să schimb atmosfera eventului. Cine e vinovat? fotograful.
Ei vor sesiuni foto în ziua nunții de 2-3 ore, desigur când soarele e în zenit (pentru că nu vor să cheltuie bani pe pregătire pentru un shooting altă zi, la apus), ei vor reduceri, bonusuri și tot ei, până la urmă, pot să se anine de orice și să nu achite suma rămasă pentru prestarea serviciilor.
Ei nu depun așa mult timp, suflet și bani în event, iar practica arată că acești clienți cel mai des nu răspund la cererea de ofertă, schimbă data nunții, cer rezelierea contractului, se despart, etc. Avansul aici de obicei nu e tare mare și ei fără mare regret amână nunta (chiar dacă unii cer acel avans de 50 euro înapoi). NU ÎNTOARCEȚI AVANSUL! în contract stipulați că el nu se returnează.
Atât timp cât prețul serviciilor tale e mic, pe tine te vor trata ca pe un prestator simplu de servicii, nu ca pe un artist. Nu vor asculta sfaturile tale, vei fi gen ‘băiatul, ia fă aici o fotografie cu cumătrii mei’.
În cazul în care clientul e gata să achite fotografului o sumă mai mare, de obicei e vorba de o ogranizare minuțioasă a nunții. Stresul e mai mic, deoarece totul e pus la punct, totul e calitativ și mirii sunt mai relaxați. Clientul are încredere în tine ca într-un profesionist, care cel mai bine știe ce face. Nu vei mai auzi fraze de genul: ‘dap cu soarele în spate vom fi negri pe fotografie!’, etc.
Nivelul de răspundere a fotografului la event trebuie să fie la fel de mare, nu contează pentru ce sumă lucrează. Până la urmă el singur și-a stabilit acest preț.
Deci, idea e că, fiind un fotograf mai ieftin, voi defapt pierdeți în fața celor mai scumpi, pierdeți nunți frumoase, care apoi pot să vă aducă clienți de același statut. Vreau să înțelegeți că e foarte important să CREDEȚI în prețul serviciilor voastre. Dacă o să fotografiați nunți ieftine, stabilind un preț mic, niciodată nu veți ieși din nunți cu OSC, luatul miresei de acasă, baloane, limuzine și fraza ‘băiatu, mai ai plionkă?’.
p.s. share the word if it helped you somehow
fotografiile sunt făcute în Mai 2018
Alexandra și Sergiu